Oskar a Růžová paní, pan Ibrahim a květy koránu, Noemovo dítě


Eric-Emmanuel Schmitt

Tři lidské příběhy ze tří náboženství: křesťanství, islám, judaismus.

V souboru tří dojemných příběhů autor formou jednoduchého, dětského vyprávění vykresluje paralely i kontrasty mezi náboženskými systémy (křesťanstvím, judaismem, islámem) a dokazuje, že vždy by měla rozhodovat v první řadě lidskost. V příběhu Oskar a růžová paní vede umírající desetiletý Oskar kouzelný dialog se svou ošetřovatelkou o hodnotách lidského života a rozhodne se napsat Bohu. V části Pan Ibrahim a květy Koránu se ujímá osiřelého židovského chlapce starý muslim z jeho ulice a podnikne s ním cestu do své rodné země. V Noemově dítěti je hrdinou příběhu malý Josef, kterého společně s dalšími židovskými dětmi za války ukrývá katolický kněz. Zatímco děti musí chodit na mši do kostela, otec Pemza se učí hebrejsky a sbírá předměty patřící do dědictví národa, který stál před vyhlazením.

Eric-Emmanuel Schmitt (nar. 1960 v Belgii) je v současné době jedním z nejpřekládanějších francouzsky píšících autorů. Po studiích filozofie zakončených doktorátem vyučoval počátkem 90. let filozofii i na univerzitě v Chambéry, ale po velkém úspěchu svých divadelních her se začal věnovat pouze psaní. V současné době žije v Bruselu. Je autorem dvou desítek divadelních her a mnoha novel a románů. V Garamondu již vyšel jeho zajímavě pojatý výklad Ježíšovy smrti v románu Evangelium podle Piláta (1998, česky 2005). V několika divadelních nastudováních byl v České republice uveden příběh Oskar a růžová paní, který čtenář najde v tomto souboru, jenž se stal zároveň prvním Schmittovým bestsellerem.

Z francouzštiny přeložily Zdenka Kovářová a Denisa Kerschová-Brosseau.

Čtvrté, upravené vydání

Číst více
349 Kč Doporučená cena
V prodeji

Detailní informace

Počet stran 256
Ke stažení pdf Ukázka.pdf
Datum vydání 19.01.2023
Formát 130x200 mm
Hmotnost 0,248 kg
Jazyk čeština
Původní název Oscar et la Dame Rose, monsieur Ibrahim et les fleurs du coran, L´enfant de Noé
Původní jazyk francouzština
EAN 9788074075384
Věk od 18
Typ Kniha
Vazba brožovaná lepená

Autor knihy

Eric-Emmanuel Schmitt Eric-Emmanuel Schmitt

Eric-Emmanuel Schmitt


Éric-Emmanuel Schmitt je v Belgii žijící dramaturg, spisovatel, režisér a herec. Narodil se boxerovi a běžkyni, po studiích filosofie začal kariéru jako učitel, brzy se však oddal psaní. Za svá díla sklidil nekončící řadu ocenění i křeslo v Goncourtově Akademii. V Garamondu vyšly jeho povídky Oskar a růžová paní, Noemovo dítě a Pan Ibrahim a květy koránu a román Evangelium podle Piláta.

Zobrazit profil autora